Schaakvereniging Het Jonge Paard

De gezelligste schaakvereniging van Suriname

               De Geschiedenis Van Onze Schaakvereniging
Het ontstaan

Schaakvereniging Het Jonge Paard is op 19 mei 1972 opgericht in de Hendrikschool,

door drs. Theo van Philips, als jeugdonderdeel van Schaakvereniging ?Paramaribo?.

Doel van deze oprichting was om de vergrijzing in de schaaksport tegen te gaan, en de belangstelling voor het schaken bij de jongeren op te wekken. Voorafgaand aan deze oprichting, waren ook bekend de TV schaaklessen van Theo van Philips en Lothar Saam.

Vanuit de Open Jeugdkampioenschappen vonden jonge schakers als de gebroeders dos Ramos, Aubrey Kappel, Paul Victoriashoop, Robert Ramsaran etc. hun weg naar Het Jonge Paard.

Samen met de reeds aanwezige schaaktalenten zoals Gillmore Hoefdraad, Ferdi Bonapart, Lucien van Philips konden naast de schaakinstructies van dhr. George Wielzen, een levendige interne jeugdcompetitie gestart worden.

Vanwege het enthousiasme van de jonge leden kreeg Het Jonge Paard steeds meer een eigen indentiteit, wat ook resulteerde in een zelfstandige vereniging met een eigen (jeugdig) bestuur. De 1e voorzitter van Het Jonge Paard was de toen 16 jarige Carlos dos Ramos. Zitting in dat bestuur hadden ook Aubrey Kappel en Ricardo dos Ramos (huidige voorzitter van Het Jonge Paard).

Het Jonge Paard groeide uit tot een zeer actieve vereniging, die het inititaief nam tot o.a. de organisatie van vele Open schaakactiviteiten waaronder het eerste Scholenschaaktoernooi en het eerste open Damesschaaktoernooi.

 

Bijdrage in de ontwikkeling

Het Jonge Paard heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het weder laten opbloeien van de schaaksport in de jaren '70 en '80. De goede schaakprestaties en het grote enthusiasme van de jonge schakers van Het Jonge Paard, zowel nationaal als internationaal, zorgden ervoor dat de schaaksport ook onder de jeugdigen populair werd.

Vanuit de boezem van Het Jonge Paard zijn leden opgestaan en hebben andere verenigingen opgericht. Hierdoor ontstond er een gezonde competitie tussen clubs wat wederom bevorderlijk was voor het schaakniveau.

Ondanks de toename van het aantal schaakclubs, bleef Het Jonge Paard het toonbeeld van goede organisatie en discipline.

Dit blijkt ook uit de vele goede team- en individuele prestaties van HJP en  haar leden.

Bekende kampioenen die de vereniging heeft voortgebracht zijn:

Dewperkash Gajadin (die later Rukhmania oprichtte), Kiem-Thin Tjong Tjin Joe, Wim Veer jr., Wim Veer sr., Franklin Mungroo.

Verder heeft het team vele interclubtitels veroverd, en is bij elke interclubcompetitie, tot heden, ?the team to beat?

Organisatorisch heeft Het Jonge Paard een flinke bijdrage geleverd aan het richting geven aan de vorm van de huidige Surinaamse schaakorganisatie. Gedacht wordt ook aan de particpatie van HJP leden in Schaakbondsbesturen, waarbij namen genoemd kunnen worden als Ricardo dos Ramos, voorzitter van de Surinaamse Schaakbond 1995-2001 en Aubrey Kappel.

 

 Toekomst

Het streven van de vereniging is om haar jeugdschakers (sters) zodanig klaar te maken, zodat zij met de Surinaamse schaaktop mee kunnen competen.

Behalve de opleidingen, interen en lokale toernooien, is nu ook in het programma opgenomen, het meedoen aan de Caraibische jeugdkampioenschappen, welke georganiseerd worden in Trinidad en Barbados.

 

Verder hoopt de vereniging nog heel lang te blijven bestaan en dat de jonge generatie klaargemaakt zal worden om de vereniging organisatorisch over te nemen.

 

klik hier voor foto-album